Hoe Snel is Renovlies Overschilderbaar? Een Complete Gids

Renovlies behang is een uitstekende keuze voor het gladmaken van muren en plafonds, en vormt een ideale ondergrond voor verf. Maar hoe snel kun je beginnen met schilderen nadat je renovlies hebt aangebracht? In deze blog bespreken we de droogtijden, de juiste voorbereidingen en handige tips om ervoor te zorgen dat je schilderproject een succes wordt.

Wat is Renovlies Behang?

Renovlies behang is een type glasvezelbehang dat gebruikt wordt om muren en plafonds een strakke, egale afwerking te geven. Het is ontworpen om kleine scheuren en oneffenheden te verbergen en is zeer duurzaam. Renovlies is bijzonder geschikt voor schilderwerk, wat het een populaire keuze maakt voor renovaties.

Waarom is Droogtijd Belangrijk?

Het laten drogen van renovlies behang voordat je gaat schilderen is cruciaal om verschillende redenen:

 • Hechting van de Verf: Onvoldoende droogtijd kan ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht, wat leidt tot afbladderen en scheuren.
 • Egaliteit van de Afwerking: Als het behang niet volledig droog is, kan dit resulteren in een ongelijkmatige verfafwerking.
 • Voorkomen van Schimmel: Vochtige oppervlakken kunnen schimmelgroei bevorderen, wat schadelijk is voor zowel de gezondheid als het uiterlijk van je muren.

Hoe Snel is Renovlies Overschilderbaar?

De droogtijd van renovlies behang kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de gebruikte lijm. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende richtlijnen:

 • Minimale Droogtijd: Laat het renovlies minstens 24 uur drogen voordat je begint met schilderen. Dit is de absolute minimumtijd om ervoor te zorgen dat het grootste deel van het vocht is verdampt.
 • Aanbevolen Droogtijd: Voor het beste resultaat is het aan te raden om het behang 48 uur te laten drogen. Dit zorgt ervoor dat alle vocht uit de lijm volledig is verdampt en de verf optimaal kan hechten.

Tips voor Sneller Drogen

Als je de droogtijd wilt versnellen, kun je de volgende tips toepassen:

 1. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de kamer door ramen en deuren open te zetten. Frisse lucht helpt het vocht sneller te verdampen.
 2. Luchtcirculatie: Gebruik ventilatoren om de luchtcirculatie te verbeteren en het droogproces te versnellen.
 3. Luchtontvochtiger: Een luchtontvochtiger kan helpen om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, waardoor het behang sneller droogt.
 4. Verwarming: Het verhogen van de kamertemperatuur kan ook helpen om de droogtijd te verkorten. Zorg er echter voor dat de warmtebron niet direct op het behang gericht is om ongelijkmatige droging te voorkomen.

Controleer of het Behang Droog is

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om te controleren of het renovlies volledig droog is. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

 1. Visuele Inspectie: Kijk of er geen donkere of vochtige plekken meer zichtbaar zijn op het behang.
 2. Voeltest: Voel met je hand aan het oppervlak van het behang. Het moet droog en koel aanvoelen.
 3. Kras met je Nagel: Probeer voorzichtig met je nagel over een klein deel van het behang te krassen. Als het gemakkelijk afbladdert, is het nog niet droog genoeg.

Stappenplan voor het Schilderen van Renovlies

 1. Bescherm de Vloer en Randen: Gebruik afdekplastic en schilderstape om de vloer en randen te beschermen tegen verfspatten.
 2. Roer de Verf Goed Door: Zorg ervoor dat de verf goed gemengd is voor een consistent resultaat.
 3. Begin met de Hoeken en Randen: Gebruik een kwast om de hoeken en randen te schilderen waar de roller niet bij kan.
 4. Gebruik een Verfroller voor de Grote Oppervlakken: Rol de verf gelijkmatig op de muur in een W-patroon om strepen te voorkomen.
 5. Breng Meerdere Lagen aan: Voor een optimaal resultaat breng je twee tot drie lagen verf aan. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.

Conclusie

Het is belangrijk om renovlies behang voldoende tijd te geven om te drogen voordat je begint met schilderen. Over het algemeen is een droogtijd van 24 tot 48 uur aan te raden. Met de juiste voorbereiding en technieken kun je genieten van een professioneel ogend eindresultaat. Dus, waar wacht je nog op? Begin met je schilderproject en geef je ruimte de make-over die het verdient!

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven