Hoe Lang Moet Renovlies Drogen voor Schilderen? Een Complete Gids

Renovlies behang is een populaire keuze voor het gladmaken van muren en plafonds vanwege zijn strakke en duurzame afwerking. Een cruciale stap in het proces is het laten drogen van het renovlies voordat je begint met schilderen. In deze blog bespreken we hoe lang renovlies moet drogen, waarom dit belangrijk is, en geven we je handige tips om ervoor te zorgen dat je schilderproject succesvol verloopt.

Wat is Renovlies Behang?

Renovlies behang is een soort glasvezelbehang dat wordt gebruikt om muren en plafonds een gladde, egale afwerking te geven. Het is ideaal voor het verbergen van kleine scheuren en oneffenheden, en vormt een uitstekende basis voor verf.

Waarom is Droogtijd Belangrijk?

Het laten drogen van renovlies behang voordat je gaat schilderen is essentieel om een aantal redenen:

 • Hechting van de Verf: Als het behang niet volledig droog is, kan de verf niet goed hechten, wat kan leiden tot afbladderen en scheuren.
 • Egaliteit van de Afwerking: Onvoldoende droogtijd kan resulteren in een ongelijkmatige verfafwerking.
 • Voorkomen van Schimmel: Vochtige oppervlakken kunnen schimmelgroei bevorderen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het uiterlijk van je muren.

Hoe Lang Moet Renovlies Drogen?

De droogtijd van renovlies behang kan variëren afhankelijk van een aantal factoren zoals de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de gebruikte lijm. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende droogtijden:

 • Minimale Droogtijd: Laat het renovlies minstens 24 uur drogen voordat je begint met schilderen.
 • Aanbevolen Droogtijd: Voor de beste resultaten is het aan te raden om het behang 48 uur te laten drogen. Dit zorgt ervoor dat alle vocht uit de lijm volledig is verdampt.

Tips voor Sneller Drogen

Als je de droogtijd wilt versnellen, kun je de volgende tips toepassen:

 1. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de kamer door ramen en deuren open te zetten.
 2. Luchtcirculatie: Gebruik ventilatoren om de luchtcirculatie te verbeteren en het droogproces te versnellen.
 3. Luchtontvochtiger: Een luchtontvochtiger kan helpen om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen, waardoor het behang sneller droogt.
 4. Verwarming: Het verhogen van de kamertemperatuur kan ook helpen om de droogtijd te verkorten. Zorg er echter voor dat de warmtebron niet direct op het behang gericht is om ongelijkmatige droging te voorkomen.

Controleer of het Behang Droog is

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om te controleren of het renovlies volledig droog is. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

 1. Visuele Inspectie: Kijk of er geen donkere of vochtige plekken meer zichtbaar zijn op het behang.
 2. Voeltest: Voel met je hand aan het oppervlak van het behang. Het moet droog en koel aanvoelen.
 3. Kras met je Nagel: Probeer voorzichtig met je nagel over een klein deel van het behang te krassen. Als het gemakkelijk afbladdert, is het nog niet droog genoeg.

Conclusie

Het is belangrijk om renovlies behang voldoende tijd te geven om te drogen voordat je begint met schilderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf, een egalere afwerking en voorkomt schimmelgroei. Over het algemeen is een droogtijd van 24 tot 48 uur aan te raden. Met de juiste voorbereiding en geduld kun je genieten van een prachtig en duurzaam eindresultaat.

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven