Welke Voorstrijk onder Renovlies? Een Complete Gids

Renovlies behang is een geweldige oplossing voor het egaliseren van muren en plafonds. Om ervoor te zorgen dat het behang goed hecht en het eindresultaat perfect is, is het belangrijk om de juiste voorstrijk te gebruiken. In deze blog bespreken we welke voorstrijk geschikt is onder renovlies, waarom het belangrijk is en hoe je het beste resultaat kunt bereiken.

Waarom Voorstrijk Gebruiken onder Renovlies?

Voorstrijk is een essentiële stap bij het aanbrengen van renovlies behang om verschillende redenen:

 • Verbeterde Hechting: Voorstrijk zorgt ervoor dat het behang beter hecht aan de muur, wat leidt tot een duurzamer resultaat.
 • Vermindering van Zuigende Werking: De voorstrijk vermindert de zuigende werking van de ondergrond, waardoor de lijm beter zijn werk kan doen.
 • Gelijkmatige Afwerking: Het helpt om een gelijkmatige basis te creëren, wat essentieel is voor een strakke afwerking.

Soorten Voorstrijk voor Renovlies

Er zijn verschillende soorten voorstrijk die je kunt gebruiken onder renovlies behang. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Universele Voorstrijk

Universele voorstrijk is geschikt voor diverse ondergronden zoals beton, pleisterwerk en gipsplaten. Het is een veelzijdige optie die de hechting van het behang verbetert en de zuigende werking van de muur vermindert.

2. Diepgrond Voorstrijk

Diepgrond voorstrijk dringt diep door in de ondergrond en versterkt de hechting van het behang. Het is bijzonder effectief op sterk zuigende of poreuze ondergronden zoals onbehandeld gips of baksteen.

3. Alkyd Voorstrijk

Alkyd voorstrijk is op basis van oplosmiddelen en biedt uitstekende hechting op gladde en gesloten ondergronden. Het is minder geschikt voor sterk zuigende oppervlakken, maar werkt goed op bijvoorbeeld geschilderde muren.

4. Acrylaat Voorstrijk

Acrylaat voorstrijk is op waterbasis en geschikt voor de meeste binnenmuren. Het droogt snel en heeft weinig geur, waardoor het een gebruiksvriendelijke optie is voor binnenshuis.

Hoe Kies je de Juiste Voorstrijk?

Bij het kiezen van de juiste voorstrijk voor renovlies behang zijn er enkele factoren om in overweging te nemen:

Type Ondergrond

 • Sterk Zuigende Ondergrond: Kies voor diepgrond voorstrijk als de muur sterk zuigend is, zoals onbehandeld gips of baksteen.
 • Matig Zuigende Ondergrond: Universele voorstrijk is geschikt voor ondergronden zoals beton, pleisterwerk en gipsplaten.
 • Niet-Zuigende Ondergrond: Voor gladde en gesloten ondergronden, zoals geschilderde muren, kun je beter alkyd voorstrijk gebruiken.

Binnen- of Buitenmuren

Voor binnenshuis gebruik je meestal acrylaat of universele voorstrijk. Voor buitenmuren kan een specifiekere voorstrijk nodig zijn die bestand is tegen weersomstandigheden.

Gebruiksvriendelijkheid

Acrylaat voorstrijk is eenvoudig aan te brengen, droogt snel en heeft weinig geur, wat het ideaal maakt voor gebruik binnenshuis.

Hoe Voorstrijk aanbrengen op Renovlies

Volg deze stappen voor het beste resultaat bij het aanbrengen van voorstrijk:

Stappenplan

 1. Reinig de Muur: Zorg ervoor dat de muur schoon, stofvrij en droog is.
 2. Controleer op Beschadigingen: Vul eventuele gaten of scheuren met vulmiddel en schuur deze glad.
 3. Kies de Juiste Voorstrijk: Selecteer de voorstrijk die het beste past bij jouw ondergrond en situatie.
 4. Aanbrengen van Voorstrijk: Breng de voorstrijk gelijkmatig aan met een roller of kwast. Werk in secties om ervoor te zorgen dat je geen plekken overslaat.
 5. Laat de Voorstrijk Drogen: Laat de voorstrijk volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit duurt meestal tussen de 4 en 24 uur, afhankelijk van het product en de omstandigheden.

Tips voor het Gebruik van Voorstrijk

 • Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie tijdens het aanbrengen en drogen van de voorstrijk.
 • Temperatuur: Werk bij een optimale temperatuur (meestal tussen 10 en 25 graden Celsius) voor het beste resultaat.
 • Gebruik Kwaliteitsproducten: Investeer in een goede kwaliteit voorstrijk en lijm voor een duurzaam eindresultaat.

Conclusie

Het gebruik van de juiste voorstrijk onder renovlies behang is cruciaal voor een duurzaam en professioneel ogend eindresultaat. Door rekening te houden met het type ondergrond en de juiste voorstrijk te kiezen, kun je ervoor zorgen dat het behang goed hecht en de afwerking perfect is. Volg de juiste stappen en tips voor het aanbrengen van voorstrijk, en je schilderproject zal een succes worden!

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven